"Εκεί που σταματά η γραμμική επιστήμη, αρχίζει η μη γραμμική, η πολύπλοκότητα και το χάος"
elenit

Οδοντοφυΐα νεογιλών

Η οδοντοφυΐα είναι η εμφάνιση μέσα στο στόμα των δοντιών είτε αυτά είναι τα νεογιλά είτε τα μόνιμα. Συνολικά η οδοντοφυΐα ξεκινά από τον  έκτο μήνα  της ζωής και τελειώνει το δεκατοόγδοο έτος της ηλικίας με  την εμφάνιση και των  σωφρονιστήρων. (φρονιμίτες )Στην ηλικία των 4-7 μηνών τα παιδιά αρχίζουν να βγάζουν φυσιολογικά τα πρώτα τους δόντια . Σπάνια, τα παιδιά γεννιούνται με ένα ή δύο δόντια ή τους εμφανίζονται  αυτά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Πρώτα εμφανίζονται τα δύο κάτω μπροστινά.  Τέσσερις με οκτώ εβδομάδες αργότερα, ακολουθούν τα τέσσερα επάνω μπροστινά (μεσαίοι και πλαϊνοί κοπτήρες). Ένα μήνα αργότερα,  εμφανίζονται οι κάτω πλαϊνοί κοπτήρες (τα δύο δόντια δεξιά και αριστερά από τους δύο μεσαίους). Τα επόμενα δόντια είναι οι πρώτοι και δεύτεροι γομφίοι και στο τέλος οι επάνω κυνόδοντες . Μέχρι την ηλικία των τριών ετών τα περισσότερα παιδιά  έχουν βγάλει και τα 20 πρώτα δόντια τους, που  ονομάζονται νεογιλά. Από εκεί και πέρα διατηρούνται στη στοματική κοιλότητα έως έξι  χρόνια  , οπότε αρχίζει η σταδιακή απόπτωσή τους και η αντικατάσταση τους από τα μόνιμα, τα οποία είναι συνολικά τριάντα δύο (32). Το τελευταίο νεογιλό δόντι πέφτει από το στόμα περίπου στην ηλικία των 11-12 χρόνων.

Τα νεογιλά είναι σημαντικό να υπάρχουν , γιατί βοηθούν  στη σωστή ανάπτυξη του προσώπου και των γνάθων, συμβάλλουν στη σωστή ομιλία και τη μάσηση της τροφής και χαρίζουν ένα όμορφο χαμόγελο στο παιδί βοηθώντας το έτσι στην καλύτερη κοινωνικοποίηση του. Επίσης,  συμβάλλουν στη σωστή ανατολή των διαδόχων μόνιμων δοντιών, γι’ αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η πρόωρη απώλειά τους, καθώς αυτή συνεπάγεται μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα.
Αν στο  παιδί καθυστερήσει  η ανατολή ή ξεπεράσει τα χρονοορόσημα αυτά επισκεφθείτε τον οδοντίατρο σας και αυτός θα σας συμβουλεύσει όπως και θα σας  κατευθύνει   ανάλογα. Η καθυστερημένη οδοντοφυΐα είναι παθολογική κατάσταση και  πολλοί μπορεί να είναι  οι λόγοι  που ευθύνονται  για αυτό.

Διεύθυνση

Κελεού 32 & Καραϊσκάκη
Ελευσίνα, 19200

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας

Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή 8-12π.μ.
Απόγευμα: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 5-8 μ.μ.

e-genius.gr ...intelligent web software