"Εκεί που σταματά η γραμμική επιστήμη, αρχίζει η μη γραμμική, η πολύπλοκότητα και το χάος"
elenit

Τα Δόντια γενικά

Τα δόντια αποτελούν όργανα του γαστρεντερικού συστήματος που βρίσκονται μέσα στη  στοματική κοιλότητα και επιτελούν ορισμένες λειτουργίες όπως  είναι η μάσηση της τροφής ,η ομιλία, η κατάποση όπως και επίσης  συμβάλλουν στην αισθητική εμφάνιση του προσώπου.

Τα δόντια αποτελούνται  από δύο τμήματα.  Αυτό που προεξέχει από τα ούλα και ονομάζεται μύλη, και αυτό που βρίσκεται κάτω από τα ούλα και μέσα στο οστό της γνάθου και ονομάζεται ρίζα.   Εξωτερικά η μύλη καλύπτεται από μία σκληρή και λευκή ουσία, την αδαμαντίνη, η οποία προστατεύει την οδοντίνη που βρίσκεται κάτω από αυτήν. Στο κέντρο του δοντιού βρίσκεται ο πολφός, μια μαλακή ουσία, η οποία περιέχει αγγεία και νεύρα και έχει πολλαπλή λειτουργική αποστολή. Ο πολφός είναι υπεύθυνος για την διάπλαση, την αίσθηση, τη θρέψη και την άμυνα του δοντιού. Τα δόντια βρίσκονται μέσα σε ειδικές υποδοχές των  οστών των γνάθων, που καλούνται  φατνία. Οι ιστοί  που περιβάλλουν τα δόντια ονομάζονται  περιοδόντιο. Μεταξύ των δοντιών και των ούλων παρεμβάλλεται μια αβαθής σχισμή, η ουλοδοντική σχισμή.

Τα δόντια δεν είναι ίδια  μεταξύ τους. Διακρίνονται σε  4 ομάδες οι οποίες είναι έτσι κατασκευασμένες ώστε να επιτελούν και διαφορετικές λειτουργίες.
Η πρώτη ομάδα είναι οι τομείς (κοπτήρες) που  βρίσκονται στο κέντρο του οδοντικού φραγμού.
Δίπλα από τους τομείς βρίσκεται η δεύτερη ομάδα δοντιών, που ονομάζονται κυνόδοντες.
Η τρίτη ομάδα δοντιών είναι οι προγόμφιοι, και  βρίσκονται πίσω από τους κυνόδοντες.
Η τέταρτη και τελευταία ομάδα είναι οι γομφίοι (τραπεζίτες) και είναι τα τελευταία προς τα πίσω δόντια στην στοματική κοιλότητα.

fragmos_dontion
Φραγμός δοντιών

Διεύθυνση

Κελεού 32 & Καραϊσκάκη
Ελευσίνα, 19200

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας

Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή 8-12π.μ.
Απόγευμα: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 5-8 μ.μ.

e-genius.gr ...intelligent web software