"Εκεί που σταματά η γραμμική επιστήμη, αρχίζει η μη γραμμική, η πολύπλοκότητα και το χάος"
elenit

15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ομοιοπαθητικής Ιατρικής

Με επιτυχία έλιξαν οι εργασίες του 15ου συνέδριου της ΕΕΟΙ την Κυριακή 6-12-2009. Σε αυτό έλαβαν μέρος για πρώτη φορά και οι ομοιοπαθητικοί οδοντίατροι μέλη της ΕΕΚΟΟ. Η συμμετοχή των γιατρών, οδοντιάτρων ,φαρμακοποιών, κτηνιάτρων, ειδικών επιστημόνων, κλπ. απ’ όλη την Ελλάδα ήταν αθρόα. Ο Πρόεδρος της ΕΕΚΟΟ, μετά από τιμητική πρόσκληση του Πρόεδρου του συνεδρίου Δρ. Πέτρου Γαρζώνη απεύθυνε στους συνέδρους σύντομο χαιρετισμό. Συμμετείχε επίσης στις εργασίες του συνεδρίου με ανακοίνωση που αφορούσε την μαθηματική απόδειξη ύπαρξης του Κλασσικού Ομοιοπαθητικού Φαρμάκου στο τελικό παρασκεύασμα .

 

Ο χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΕΚΟΟ κ. Δημήτρη Καλλιαντά στο 15ο συνέδριο της ΕΕΟΙ

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι σύνεδροι

Αγαπητοί συνάδελφοι

Ως πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κλασσικής Ομοιοπαθητικής Οδοντιατρικής θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να χαιρετήσω το 15o συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Κυρίαρχο στοιχείο στα επαγγέλματα υγείας είναι η διασφάλιση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών , η εφαρμογή της τεκμηριωμένης γνώσης στη κλινική πράξη καθώς και ο σεβασμός των ανθρωπίνων αξιών και δικαιωμάτων τόσο των ασθενών όσο και των θεραπευτών. Η Κλασσική Ομοιοπαθητική , αυτή η ολοσυμπτωματική και χωρίς παρενέργειες θεραπευτική , αν και πληροί όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, μέχρι πρότινος φαίνεται ότι δεν μπορούσε να πείσει το μεγαλύτερο μέρος του ιατρικού κόσμου για την αναγκαιότητα της ύπαρξης της ,όχι γιατί τα θεραπευτικά της αποτελέσματα δεν ήταν απτά και εμφανή , αλλά γιατί της ζητήθηκε και χωρίς όμως να της παρέχεται η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και βοήθεια, να αποδείξει ότι , αν και είναι θεραπευτική με διαφορετική μεθοδολογία από την καθιερωμένη στην προσέγγιση της ασθένειας, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί τις ίδιες μεθόδους με αυτήν , κάτι αδύνατο και ξεπερασμένο σήμερα για την ολιστική μεθοδολογία και πολυπλοκότητα . Αντίθετα , αν και η καθιερωμένη ιατρική θα έπρεπε να νοιώθει υπερήφανη ,γιατί εξελίχθηκε και αυτή ως επιστήμη και πήγε ένα βήμα πιο μπροστά μέσω της ομοιοπαθητικής που είναι η μη γραμμική προσέγγιση της ασθένειας , εν αντιθέσει προς την ίδια, που είναι η γραμμική, την υπονόμευσε και με κάθε τρόπο προσπάθησε να την υποβαθμίσει και να της μειώσει την αξία στα μάτια των γιατρών και των ασθενών. Όλα αυτά γιατί…… απλά δεν την κατάλαβε. Έτσι επετράπη να ανθίσουν νεοτερισμοί και να διαχυθεί η ακατέργαστη πληροφορία στη θεραπευτική ,ενώ παράλληλα προωθήθηκε λόγω αδιαφορίας της πολιτείας η έλλειψη της κεντρικά οργανωμένης και σχεδιασμένης συνεχούς επιμόρφωσης μέσα στην οποία θα έπρεπε να είχε συμπεριληφθεί και η ομοιοπαθητική ,κάτι εντελώς απαραίτητο σήμερα για τους επιφορτισμένους με το βαρύ έργο του θεραπευτή , γιατρών και οδοντιάτρων.

Όμως , ας μη ξεχνάμε ότι:

Εκεί που σταματάει η γραμμική επιστήμη ,αρχίζει η μη γραμμική , η πολυπλοκότητα και το χάος. Η Ομοιοπαθητική άντεξε στη πρόκληση και αυτό γιατί από τη φύση της είναι συστημική επιστήμη και εν τω βάθει της χαοτική και επομένως η θέση που της ανήκει βρίσκεται στις επιστήμες της πολυπλοκότητας και των χαοτικών συστημάτων, δηλαδή σε ό, τι πιο προχωρημένο στις σύγχρονες επιστήμες.

Ό, τι είναι επιστημονικά διαχρονικό όμως είναι και αιώνιο.

 • Στην Κλασσική Ομοιοπαθητική οι αρχές της είναι άκρως σταθερές όπως και η μεθοδολογία της άκρως επιστημονική .
 • Δεν αφήνει ανεκμετάλλευτη καμιά πληροφορία που συλλέγει στο ιστορικό του ασθενούς.
 • Ψάχνει να βρει την ελλείπουσα πληροφορία που θα της ανοίξει το παράθυρο στο ΄΄ όλον ΄΄.
 • Συνυπολογίζει παραμέτρους.
 • Είναι διεπιστημονική
 • Είναι η μοναδική θεραπευτική που διαθέτει νόμους συμπεριφοράς και μαθηματική δομή και σκέψη στις εφαρμογές της.
 • Είναι η μόνη επιστήμη που μπορεί δυνητικά να αντιστρέψει το διάνυσμα του χρόνου προς όφελος του ασθενούς (τεχνητή επαναφορά παλαιών συμπτωμάτων κατά την θεραπευτική διαδικασία) και η μόνη που μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά τον οξύ και χρόνιο πάσχοντα συνάνθρωπο σε όλα τα επίπεδα .
 • Είναι το μόνο μαθηματικοποιημένο θεραπευτικό σύστημα.
 • Μάλιστα και ο όρος Κλασσική Ομοιοπαθητική δεν είναι παρά και αυτός μια εξίσωση.

H συμβολή των οδοντιάτρων προς αυτή την κατεύθυνση είναι επίσης μεγάλη.

 • Ο οδοντικός πολφός που είναι το κύριο αντικείμενο της εργασίας τους αποτελεί πλέον για τους Μαθηματικούς μοντέλο μη γραμμικής συμπεριφοράς στην ασθένεια του.
 • Οι ανάλογοι νόμοι αποδείχθηκαν μαθηματικά ,όπως και η εντροπία και κλασματική διάσταση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου και όλα αυτά έγιναν από οδοντίατρο.

Όμως η ομοιοπαθητική έχει ανάγκη υποστήριξης. Υποστήριξης υλικοτεχνικής ,στην έρευνα, στην εκπαίδευση. Είμαστε πολύ τυχεροί που υπήρξαμε οι περισσότεροι εξ ημών μαθητές του αναμορφωτή της σύγχρονης Κλασσικής Ομοιοπαθητικής και δάσκαλου Γ. Βυθούλκα . Τον ευχαριστούμε δημόσια για μια ακόμα φορά για την συμβολή του στη γνώση και την προσφορά του στον άνθρωπο. Οι δάσκαλοι όμως σου ανοίγουν τη πόρτα που εσύ πρέπει να την διαβείς όπως και τα συνέδρια δεν είναι μόνο χώροι ευχαριστιών και απλών παρουσιάσεων. Είναι χώροι προώθησης γνώσης και σύγχρονης ενημέρωσης. Έχουν χαρακτήρα επιμορφωτικό και αναδεικνύουν την καινούργια γνώση μέσα από τις εργασίες τους. Έτσι και το 15ο συνέδριο της ΕΕΟΙ μέσα από την ολοκληρωμένη θεματολογία του και επιστημονικότητα του είναι βέβαιο ότι θα κατευθυνθεί προς τα εκεί. Οι οδοντίατροι της ΕΕΚΟΟ συμμετέχουν με εργασίες τους στο συνέδριο αυτό για πρώτη φορά ως εταιρεία και θεωρούμε ότι συμβάλλουν στη προώθηση της ομοιοπαθητικής γνώσης στον τομέα τους. Ευχόμαστε , η ΕΕΚΟΟ και εγώ προσωπικά καλή επιτυχία στις εργασίες του 15ου συνέδριου.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΚΟΟ κατά την διάρκεια παρουσίασης της ομιλίας του.΄΄Η Μαθηματική απόδειξη ύπαρξης του κλασσικού Ομοιοπαθητικού Φαρμάκου.΄΄

Διεύθυνση

Κελεού 32 & Καραϊσκάκη
Ελευσίνα, 19200

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας

Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή 8-12π.μ.
Απόγευμα: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 5-8 μ.μ.

e-genius.gr ...intelligent web software