"Εκεί που σταματά η γραμμική επιστήμη, αρχίζει η μη γραμμική, η πολύπλοκότητα και το χάος"
elenit
 • Αρχική
 • ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ & ΚΛΑΣΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
 • ΚΛΑΣΙΚΗ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ
 • Οδοντίατροι - Γιατροί
 • Ο προληπτικός χαρακτήρας της κλασσικής ομοιοπαθητικής στην εγχειρητική-επεμβατική οδοντιατρική

Ο προληπτικός χαρακτήρας της κλασσικής ομοιοπαθητικής στην εγχειρητική-επεμβατική οδοντιατρική

Η εγχειρητική εξαίρεση εγκλείστων δοντιών  γενικώς περιλαμβάνει  την δημιουργία επαρκών κρημνών ,την ορθή χρήση καταλλήλων μοχλών, την εκτομή του περιβάλλοντος του δοντιού οστού και όπου απαιτείται τη διατομή του εγκλείστου.
Είναι εργώδεις επεμβάσεις   κατά τις  οποίες ΄΄ κακοποιούνται ΄΄  οι σκληροί και μαλακοί ιστοί  και  οι οποίες  ακολουθούνται  πάντα ,  είτε από τοπικό απόστημα παρειακής η γλωσσικής αύλακας ,είτε σε βαρύτερες περιπτώσεις που είναι και οι πλέον συνήθεις , από έντονη κυτταρίτιδα και επέκταση του πύου  στις περιαμυγδαλικές , υπογνάθιες , υπομασητήριες περιοχές.

Η καθιερωμένη μετεγχειρητική αντιμετώπιση  αυτών των περιπτώσεων  συνίσταται στην λήψη βιοθεραπευτικών ,  per os ή ενδομυικώς , στην διάνοιξη και παροχέτευση του υπάρχοντος αποστήματος και σε  βαρύτερες καταστάσεις  στην εισαγωγή του ασθενούς   στο νοσοκομείο. Έχουν  αναφερθεί κατά καιρούς και θάνατοι εξ αιτίας  τέτοιων καταστάσεων.
Το περιστατικό  που ακολουθεί ,ένα από τα πολλά που έχουν αντιμετωπιστεί με παρόμοιο τρόπο από τον γράφοντα  ,αναφέρεται  στην εξαίρεση   δύο  κάτω εγκλείστων σωφρονιστήρων στο ίδιο άτομο, που έγιναν σε δύο χρόνους   ( διάμεσος χρόνος μια εβδομάδα),  σύμφωνα με το εγχειρητικό πρωτόκολλο . Ήταν εργώδεις επεμβάσεις  και όπως ήταν αναμενόμενο θα έπρεπε να ακολουθηθούν όπως γίνεται συνήθως από οίδημα, απόστημα,  ξηρό φατνίο ….. κλπ. Όμως τίποτε από αυτά δεν συνέβησαν  γιατί ……

Ιστορικό 03.11.2008

Ο  Γ. Β. , 28 ετών , τραπεζικός υπάλληλος , παραπονιέται για

 • Δυσκολία διάνοιξης του στόματος
 • Αίσθηση πίεσης και πόνο στα δόντια της κάτω γνάθου
 • Δυσκολία κατάποσης
 • Δυσκολία στη μάσηση
Ο κλινικός έλεγχος δεν έδειξε κάτι το αξιοσημείωτο που θα δικαιολογούσε τα παραπάνω συμπτώματα . Έκδηλα συμπτώματα περιστεφανίτιδας  δεν παρατηρήθηκαν στη περιοχή των κάτω ή άνω σωφρονιστήρων .  Ο ασθενής δεν είχε λάβει φάρμακα για αυτά τα συμπτώματα .  Η πανοραμική ακτινογραφία    έδειξε δύο έγκλειστους σωφρονιστήρες  στη κάτω γνάθο  για τους οποίους αποφασίστηκε η εξαγωγή τους μιας και αυτή ήταν και η επιθυμία του ασθενούς.

aktinografia


Όπως φαίνεται στην πανοραμική ακτινογραφία η θέση των κάτω σωφρονιστήρων είναι στη δεξιά περιοχή  η οριζόντια και στην αριστερά η άπω –εγγύς  και η εγχειρητική τους εξαίρεση παρουσιάζει , για τον οριζόντιο δεξιά  σωφρονιστήρα τουλάχιστον , έντονο βαθμό  δυσκολίας .
Προγραμματίζονται οι επεμβάσεις πρωί  και γνωρίζοντας καλά  τις συνέπειες μετά απ’  αυτές, συνιστούμε στον ασθενή μας να λάβει μια μέρα πριν και  αμέσως μετά απ΄ αυτές  το ομοιοπαθητικό φάρμακο arnica 
Έγιναν οι εξαγωγές . Η χρονική διάρκεια των επεμβάσεων ήταν  μαζί με τις συρραφές  για τον δεξί μιάμιση ώρα και για τον  αριστερό  μισή ώρα.( ήταν εργώδεις επεμβάσεις )
Επανεξέταση  το βράδυ της ίδιας μέρας  μετά τις επεμβάσεις
Ο ασθενής παραπονιέται  και τις δύο φορές για δυσκολία πλήρους διάνοιξης του στόματος , όπως και για ισχυρό πονοκέφαλο .  Συστήνεται αναμονή  όπως και η αποφυγή άλλων φαρμάκων.
Επανεξέταση  την άλλη μέρα  μετά τις επεμβάσεις
Ο ασθενής  ήταν αρκετά καλλίτερα
Επανεξέταση 7 μέρες μετά την δεύτερη εξαγωγή για αφαίρεση των ραμμάτων.
Ο ασθενής  είναι ασυμπτωματικός από τις περιοχές των επεμβάσεων και αναφέρει ότι ενώ  είχε σχεδόν κάθε μέρα για χρόνια  πονοκεφάλους από την χρήση του υπολογιστή στη δουλειά μου τώρα και 17 μέρες μετά  την πρώτη λήψη του φαρμάκου  δεν είχε αν και δούλευε με τους ίδιους ρυθμούς και γενικά ένοιωθε καλλίτερα.
Συζήτηση
Στην βιβλιογραφία δεν αναφέρονται πονοκέφαλοι σαν αποτέλεσμα δράσης εγκλείστων δοντιών. Οι  μόνες  συνέπειες είναι οι περιστεφανίτιδες που απαντώνται σε ημιέγκλειστους , που όμως είναι οξείες νοσολογικές καταστάσεις και στις περισσότερες των  περιπτώσεων δεν αναφέρεται πονοκέφαλος
Στην περίπτωση μας  αφ΄ ενός μεν δεν είχαμε ημιέγκλειστους και επομένως πιθανή περιστεφανίτιδα  και αφετέρου οι έγκλειστοι όπως προαναφέραμε  δεν αιτιώνται για πονοκεφάλους .   Επομένως το γεγονός ότι ο ασθενής είναι ασυμπτωματικός εδώ και 17 μέρες και από πονοκεφάλους  δεν μπορεί παρά να οφείλεται πιθανότατα στην arnica
Στην  κλασσική ομοιοπαθητική η για προληπτικούς λόγους χορήγηση φαρμάκων είναι λανθασμένη προσέγγιση.
Το φάρμακο πρέπει να έχει σχέση ομοιότητας και με την παρούσα κατάσταση του ασθενούς όπως αυτή αποτυπώνεται στο ρεπερτόρι .
Όμως σε περιπτώσεις που 
 • με βεβαιότητα μπορούμε να προβλέψουμε την εξέλιξη μιας διαδικασίας  όπως στο περιστατικό μας ( γνωρίζουμε με μαθηματική ακρίβεια τι ακολουθεί αυτές τις επεμβάσεις )
 • ο προληπτικός χαρακτήρας του κλασσικού ομοιοπαθητικού φαρμάκου  είναι αποτυπωμένος στο ρεπερτόρι
 • δεν έχει προηγηθεί καταπίεση συμπτωμάτων τότε θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί το φάρμακο εκ των προτέρων.

Στο περιστατικό μας

 • γνωρίζαμε τις συνέπειες των επεμβάσεων
 • Δεν είχε λάβει  άλλα φάρμακα ο ασθενής

Αλλά και στο φάρμακο γνωρίζαμε  τον μοναδικά  προληπτικό του χαρακτήρα

 • GENERALS-Pyemia-prophylaxis for pus  infections . arn
 • GENERALS-Septicemia, blood poisoning-prophylaxis for pus infections. arn

Είχαμε το όχι τυχαίο θεραπευτικό αυτό αποτέλεσμα και βεβαίως και τις ευχαριστίες του ασθενούς μας που δεν τον ταλαιπωρήσαμε περισσότερο
Επανεξέταση 05.05.2009.
Δεν ξαναενοχλήθηκε από πονοκέφαλο μέχρι τώρα  αν και εργάζεται με τους ίδιους ρυθμούς .

Διεύθυνση

Κελεού 32 & Καραϊσκάκη
Ελευσίνα, 19200

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας

Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή 8-12π.μ.
Απόγευμα: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 5-8 μ.μ.

e-genius.gr ...intelligent web software