"Εκεί που σταματά η γραμμική επιστήμη, αρχίζει η μη γραμμική, η πολύπλοκότητα και το χάος"
elenit

Περίπτωση 11

Νοσήματα των ούλων και κλασσική ομοιοπαθητική .Αναφορά σε μια περίπτωση

Εκτός από την τερηδόνα,  ένα νόσημα   μάστιγα των σκληρών ιστών των δοντιών,  οι παθήσεις  των ούλων είναι υπεύθυνες  για  απώλεια περισσότερων δοντιών, από ότι όλα τα άλλα οδοντικά νοσήματα μαζί.
Τα  φυσικά δόντια βρίσκονται μέσα σε υποδοχές στα οστά των  γνάθων, στα λεγόμενα φατνία. Μέσα στο φατνίο κάθε ένα από αυτά , περιβάλλονται από έναν υμένα ,ο οποίος λειτουργεί σαν ΄΄ αμορτισέρ  ΄΄ για το δόντι  και ονομάζεται περιοδοντικός σύνδεσμος.  Το οστό στη συνέχεια καλύπτεται από τα ούλα.  Όταν αυτοί οι ιστοί φλεγμαίνουν έχουμε την ουλίτιδα αρχικά και την περιοδοντίτιδα στη συνέχεια.

Ουλίτιδα είναι η επιφανειακή φλεγμονή των ούλων. Είναι κοινή σε όλες τις ηλικίες ακόμα και σε παιδιά της σχολικής ηλικίας.
Οφείλεται κυρίως στην κακή στοματική υγιεινή και στην ύπαρξη  οδοντικής πλάκας και πέτρας, σε κακότεχνες αποκαταστάσεις (στεφάνες, γέφυρες, εμφράξεις), αλλά και σε  άλλα γενικά αίτια, όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης,  η λευχαιμία, η  εγκυμοσύνη , η χρόνια λήψη αλλοπαθητικών  φαρμάκων, η έλλειψη βιταμινών  κυρίως της  C κλπ.  Εκτός από την αιμορραγία , αυτόματη ή προκλητή,  κατά το βούρτσισμα , μπορεί  και να υπάρχουν και άλλα κλινικά ευρήματα, όπως μεταβολή του μεγέθους ( διόγκωση, οίδημα), του  χρώματος και της υφής  τους ,   κακοσμία, πόνος , αλλαγής  της γεύσης κλπ.

clinic01
Ουλίτιδα

Στο οδοντιατρείο θεραπευτικά η ουλίτιδα  αντιμετωπίζεται με καθαρισμό της πέτρας και των θυλάκων και όπου απαιτείται με μικροεπεμβάσεις στα ούλα. Θα πρέπει επίσης να τηρούνται με αυστηρότητα οι κανόνες στοματικής υγιεινής από τον ασθενή.
Η περιοδοντίτιδα  είναι συνήθως η συνέχεια μιας αθεράπευτης  χρόνιας ουλίτιδας  και όχι μόνο.  Είναι μία καταστρεπτική για τους στηρικτικούς των δοντιών ιστούς χρόνια φλεγμονή, που προσβάλει  το οστό  και τον συνδετικό ιστό που υποστηρίζουν τα δόντια. Τα ούλα υποχωρούν και η δομή του οστού  που τα συγκρατεί χάνεται. Τα δόντια χαλαρώνουν, αρχίζουν να κινούνται, και όταν χάσουν μεγάλο μέρος από το φατνίο τους  θα πρέπει να εξαχθούν. Η περιοδοντίτιδα θεωρείται η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας δοντιών στους ενήλικες. Είναι κατά κανόνα μία χρόνια  χωρίς έντονα συμπτώματα νόσος του στόματος και   θεωρείται  μαζί με την τερηδόνα νόσος του ΄΄ πολιτισμένου  κόσμου ΄΄ Παράγοντες που προδιαθέτουν στην περιοδοντίτιδα  είναι  η κακή στοματική υγιεινή , το άγχος,  ο τρυσμός,  το  κάπνισμα  ,διάφορες  ορμονικές διαταραχές  ,ο  σακχαρώδης  διαβήτης  , ασθένειες του ανοσοποιητικού  συστήματος  όπως το   aids ,η  κληρονομικότητα, η χρόνια  λήψη αλλοπαθητικών φαρμάκων κλπ. Σε αυτές τις περιπτώσεις μόνο  η κλασσική ομοιοπαθητική θεραπευτική μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά  αυτούς τους ασθενείς .Η ουλίτιδα ,όπως και η παροδοντοπάθεια  είναι εκδηλώσεις ενός  διαταραγμένου αμυντικού μηχανισμού που τις περισσότερες φορές μπορεί να ομαλοποιηθεί με τη βοήθεια της κλασσικής ομοιοπαθητικής ακόμα  και όταν τα αίτια είναι βαθιά κρυμμένα στο πεδίο της ιδιοσυγκρασίας του ασθενούς.

clinic02
Περιοδοντίτιδα


Ιστορικό  21-3-2009

Ο Β.Μ.  ,ηλικίας 56 ετών ,παρουσίασε οξύ πόνο από την περιοχή των κάτω προγομφίων  αριστερά και προσήλθε στο ιατρείο.

Κλινική εξέταση

Κατά την κλινική εξέταση διαπιστώθηκε μέτριου βαθμού κινητικότητα στον 1ο και 2ο κάτω προγόμφιο αριστερά καθώς  και μετρίου βαθμού υφίζηση  των αντίστοιχων ούλων. Από την ψηλάφηση τίποτε το παθολογικό δεν διαπιστώθηκε  .Στην επίκρουση τόσο  ο 1ος  ,όσο και  ο 2ος προγόμφιος παρουσίασαν μικρού βαθμού αντίδραση  ενώ στη θερμική δοκιμασία (κρύο) παρουσίασαν πόνο διαρκή και μετά το πέρας του ερεθίσματος , σύμπτωμα συμβατό με αυτό της ορώδους πολφίτιδας.  Επίσης το μεταξύ των δοντιών φατνιακό πέταλο ήταν τελείως καταστραμμένο και είχε αντικατασταθεί από ευμεγέθη περιοδοντικό θύλακα . Η ακτινογραφική εξέταση έδειξε έντονη απορρόφηση των φατνιακών ακρολοφιών .
Αποφασίσθηκε από τα τοπικά συμπτώματα να χορηγηθεί στον ασθενή    hepar –sulphur .
Για 24 περίπου ώρες ο ασθενής ήταν ασυμπτωματικός . Μετά από βούρτσισμα των δοντιών του όμως τα συμπτώματα επανήλθαν με την ίδια ένταση .
Μετά δυο μέρες επανήλθε στο ιατρείο και  αναφέρει : ‘’ …… Ο  πόνος  είναι σχεδόν συνεχής και αντανακλά  στην αριστερή κροταφική χώρα .Έχω μικρού βαθμού καυσαλγία στο αριστερό ημιμόριο της γλώσσας και νιώθω την αριστερή  αμυγδαλή διογκωμένη. Έχω αυξημένη σιελόρροια  και κατά την διάρκεια του ύπνου και κοιμάμαι με ανοιχτό στόμα μήπως και ακουμπήσουν τα δόντια και  χειροτερέψει ο πόνος …….’’

Κλινική εξέταση

Διόγκωση στο ύψος των ακρορριζίων  των εν λόγω δοντιών. Η επίκρουση είναι επώδυνος και η θερμική δοκιμασία απαγορευτική. Η διάγνωση που ετέθει ήταν  οξεία ορώδης περιρριζίδα.
Κατά τα καθιερωμένα θα έπρεπε να γίνει διάνοιξη των δοντιών και ενδοδοντική θεραπεία ,χορήγηση αντιβιοτικών και μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων για τον έλεγχο της φλεγμονής και μερική τους ναρθικοποίηση.
Ο ασθενής δεν δέχτηκε την καθιερωμένη  φαρμακευτική θεραπεία και εζήτησε ομοιοπαθητική αντιμετώπιση.

Ομοιοπαθητικό ιστορικό

Η παθολογία του  εμφανίστηκε όταν μετά από στρες για κάτι προσωπικό  έτρυξε τα δόντια του στον ύπνο μερικές φορές.
Αναφέρει :  ‘’ ….  Ένιωσα αγανάκτηση .Τα δόντια μου κινιόντουσαν λίγο αλλά δεν με πονούσαν. Μετά από το στρες και το τρίξιμο άρχισαν να πονάνε μέχρι σημείου που ο πόνος έγινε ανυπόφορος . Είμαι υπομονετικός άνθρωπος ,αλλά υπάρχουν και πράγματα που δεν υποφέρονται. ….΄΄ 
-Κατά  την διάρκεια της λήψης του ιστορικού κτυπά το τηλέφωνο του και εκείνος εκνευρισμένος απαντά .Μεταξύ των άλλων λέει .
‘’……. Δεν μπορώ τώρα. Έχω φρικτό πόνο στα δόντια μου. Αφήστε με ήσυχο  , είμαι στο γιατρό ….. και αρχίζει να επιπλήττει  τον συνομιλητή του που τον ενόχλησε……. ‘’
-Κατά την αίσθηση μου  πρέπει να είναι άτομο νευρικό , οξύθυμο , που δεν θέλει να υποφέρει.
-Είναι εργασιομανής ,πετυχημένος στη δουλειά του.
-Αξιοπρεπής ,χωρίς να δίνει το δικαίωμα στους άλλους να του κάνουν παρατηρήσεις .Θέλει να είναι ο καλύτερος και με  προσπάθεια τα καταφέρνει. Πολύ καλός οικογενειάρχης αλλά  αυταρχικός σαν άτομο .
Αναφέρει:  “….Τα θέλω όλα να είναι  ,όπως τα θέλω εγώ. ….”
-Συνειδητοποιημένο  ως άτομο.
-Επιθυμεί κρέας** ,τυρί*** ,γιαούρτι** ψάρια** αλμυρά*** ,  λίπος**, αλκοόλ**
Απέχθειες σε  γλοιώδεις τροφές** , γάλα ***, φρούτα* ,λαχανικά *
Ύπνος καλός όταν δεν έχει σκέψεις να τον απασχολούν .

Θεραπεία

Έλαβε      Nux-vomica  
-Μετά μισή ώρα οι πόνοι υποχώρησαν εντελώς .
-Πέντε μέρες αργότερα ήταν ασυμπτωματικός .
-Έγινε  χειρουργική απόξεση των θυλάκων και ναρθικοποίηση. Η ενδοδοντική θεραπεία απεφεύχθη.
-Κατασκευάσθηκε νάρθηκας νύχτας τον οποίο χρησιμοποιεί πριν τον ύπνο του. 
-Δεν έλαβε καμία άλλη φαρμακευτική αγωγή .
Μια εβδομάδα αργότερα αφαιρέθηκαν τα ράμματα και ο ασθενής μέχρι σήμερα είναι ασυμπτωματικός από την περιοχή.  Έχει τα δόντια του με την υφιστάμενη υφίζηση τους , την μικρή κινητικότητα τους  που διατηρούν όμως την ζωτικότητα τους και ο οδοντικός φραγμός του είναι άρτιος. Δεν έχει ενοχλήσεις στη μάσηση από την περιοχή.

Συζήτηση

Εδώ  θα λέγαμε  ότι η χρήση αλλοπαθητικών φαρμάκων ,κυρίως παυσίπονων  , θα επιδείνωναν την κατάσταση ,γιατί θα διέκοπταν τον μηχανισμό παραγωγής προσταγλαδινών που ενώ  είναι υπεύθυνες  για παραγωγή πόνου  συγκρατούν την φλεγμονώδη αντίδραση τοπικά .Έτσι αποφεύχθηκε  η γενίκευση της και του αποστήματος επίσης που θα ακολουθούσε και αυτό  επέτρεψε την διατήρηση της ζωτικότητας των δοντιών και την παραμονή τους  στη θέση τους  . Επίσης η χρήση αντιβιοτικών ενώ θα έλεγχε τον μικροβιακό παράγοντα δεν θα μπορούσε να ελέγξει αυτή την ίδια τη  φλεγμονώδη αντίδραση που είναι η απάντηση του αντιδραστικού μηχανισμού του οργανισμού κάτι που θα επέτρεπε την ασυμπτωματική χειροτέρευση των ιστών που συγκρατούν τα δόντια με αποτέλεσμα επίσης την τελική τους απώλεια .  Η χειρουργική αφαίρεση των θυλάκων δεν ήταν δυνατόν να αποφευχθεί δεδομένου ότι η απολεσθείσα οστική μάζα δεν έχει δυνατότητες αναπλήρωσης από τον οργανισμό σε αυτή την ηλικία .  Η ναρθικοποίηση βοήθησε την κινητικότητα των δοντιών και ο νάρθηκας νύχτας τον τρυσμό του ασθενούς .   Η Nux-vomica  βοήθησε στο να υποχωρήσουν τα οξέα συμπτώματα και επέτρεψε να διατηρηθούν τα δόντια ζωντανά στο φραγμό μέχρι σήμερα.

Διεύθυνση

Κελεού 32 & Καραϊσκάκη
Ελευσίνα, 19200

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας

Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή 8-12π.μ.
Απόγευμα: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 5-8 μ.μ.

e-genius.gr ...intelligent web software