Άφθες

Σαν άφθες  ορίζουμε τα υποτροπιάζοντα, επώδυνα έλκη του βλεννογόνου του στόματος, άγνωστης αιτιολογίας που τσούζουν και πονάνε όταν αυτές εμφανίζονται.

Ανάλογα με το μέγεθος και την μορφή τους διακρίνονται σε μικρές, μεγάλες  και έλκη που μοιάζουν με έρπη δηλαδή  πολλαπλές πληγές που συρρέουν σε ένα σημείο του στόματος. Η καθιερωμένη θεραπευτική χρησιμοποιεί τοπικά η συστηματικά κορτικοστεροειδή, τοπικά αντιφλεγμονώδη  όπως και τοπικά αναισθητικά για την μείωση του πόνου και την ταχύτερη επούλωση τους. Οι  στοματοπλύσεις  με χαμομήλι, όπως και η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής  συμβάλουν στη καλύτερη επούλωση τους όταν αυτές εμφανίζονται. Δεν είναι μεταδοτικές και δεν οφείλονται σε κάποια μόλυνση.

Η μέχρι τώρα  άποψη ότι  καμιά θεραπεία δεν αποτρέπει την εμφάνιση των άφθων είναι λανθασμένη. Η κλασσική ομοιοπαθητική θεραπευτική το έχει αποδείξει πολλές φορές αυτό στη πρακτική της. Είναι η μόνη θεραπευτική που διαθέτη τις απαραίτητες εκείνες πληροφορίες μέσα από τα proving να επεμβαίνει στον οργανισμό θετικά και να τον θεραπεύει.

afthes
Άφθες
1) Κλινική Περίπτωση 10