Κινητή προσθετική

Όταν διάφοροι λόγοι  δεν επιτρέπουν την τοποθέτηση γεφυρών ή εμφυτευμάτων, τότε τη λύση της αποκατάστασης  την δίνει η μερική ή η ολική οδοντοστοιχία.


Η μερική οδοντοστοιχία είναι μια κινητή πρόσθεση κατασκευασμένη από ακρυλική ρητίνη ή ακρυλική ρητίνη και μέταλλο και σκοπό έχει να διατηρήσει τα υπάρχοντα δόντια και όχι να αντικαταστήσει  μόνο τα ελλείποντα σε έναν οδοντικό φραγμό.

Η ολική οδοντοστοιχία αντικαθιστά αντίθετα , το σύνολο των δοντιών όταν αυτά δεν υπάρχουν  και συνήθως είναι κατασκευασμένη από ακρυλική ρητίνη.  Οι  τεχνητές  οδοντοστοιχίες γενικά  βελτιώνουν  τη μασητική ικανότητα και την ομιλία και παρέχουν  την κατάλληλη υποστήριξη στους μύες του προσώπου. Επίσης, ενισχύουν  την αισθητική εικόνα του προσώπου.

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες,  όταν τοποθετούνται για πρώτη φορά στο στόμα, χρειάζονται τον κατάλληλο χρόνο εξοικείωσης των ασθενών με τα "καινούρια τους δόντια ". Αυτό  συμβαίνει σχεδόν πάντα ανεξάρτητα από το πόσο καλά  είναι κατασκευασμένες.  Αν όμως οι ασθενείς εφαρμόσουν τις οδηγίες του γιατρού τους τα προβλήματα αυτά ελαχιστοποιούνται. 

Οι τεχνητές οδοντοστοιχίες θα πρέπει να ελέγχονται από τον οδοντίατρο τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και κάθε δυο χρόνια να γίνεται επανεφαρμογή των βάσεων  τους (γέμισμα). Αυτό είναι απαραίτητο  γιατί όλες οι οδοντοστοιχίες υφίστανται φθορές με το πέρασμα του χρόνου άλλα και τα ούλα πάνω στα οποία αυτές φέρονται  και θα πρέπει να διορθώνονται ή να αντικαθίστανται.

Τα προβλήματα που ακολουθούν τις μερικές ή ολικές κινητές οδοντοστοιχίες , συνήθως είναι ο πόνος και  ειδικά για τις ολικές η συγκράτηση τους στο στόμα του ασθενούς .  Στις ολικές οδοντοστοιχίες  όταν  τα όρια των πτερυγίων, η σύγκληση των δοντιών και η εξωτερική διαμόρφωση είναι σωστά κατασκευασμένα ,τότε προβλήματα  συγκράτησης δεν υπάρχουν .

Ο πόνος  αντίθετα μπορεί να οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων που μπορεί να άπτεται και του ψυχικού επιπέδου του ασθενούς .  Αν το αίτιο είναι εμφανές και μπορεί να αρθεί όπως όταν το πτερύγιο της οδοντοστοιχίας είναι μακρύτερο και πιέζει τους μαλακούς ιστούς του στόματος ή  ο τρόπος που κλείνουν τα δόντια είναι λανθασμένος κλπ. τότε με τις κατάλληλες διορθώσεις το πρόβλημα λύνεται. Αν όμως το πρόβλημα έχει ψυχογενή αίτια όπως σε ασθενείς  που δε μπορούν να συμβιβαστούν με την ιδέα μιας κινητής οδοντοστοιχίας  επειδή   την συνδέουν με το γήρας  ή μετά την τοποθέτηση της οδοντοστοιχίας στο στόμα παρουσιάσει ο ασθενής καυσαλγία ή δυσανεξία (εμφάνιση αναγούλας κατά τη διατήρηση της στο στόμα) ή αλλεργική αντίδραση στα υλικά κατασκευής της τότε εδώ η κλασσική ομοιοπαθητική είναι ένα πολύτιμο και ανεκτίμητο εργαλείο στα χέρια του οδοντιάτρου με το οποίο μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά τον ασθενή του.

meriki_odontostixia oliki_odontostoixia
Μερική οδοντοστοιχία Ολική οδοντοστοιχία