"Εκεί που σταματά η γραμμική επιστήμη, αρχίζει η μη γραμμική, η πολύπλοκότητα και το χάος"
elenit
  • Classical Homeopathic Dentistry

    Classical Homeopathic Dentistry

  • Δημήτρης Καλλιαντάς

    Δημήτρης Καλλιαντάς

    Χειρουργός Οδοντίατρος-Ομοιοπαθητικός
    Msc.  Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων-Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Διδάκτωρ, Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής Υλικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

  • Δημήτρης Καλλιαντάς

    Δημήτρης Καλλιαντάς

    Χειρουργός Οδοντίατρος-Ομοιοπαθητικός
    Msc.  Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων-Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Διδάκτωρ, Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής Υλικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

  • Δημήτρης Καλλιαντάς

    Δημήτρης Καλλιαντάς

    Χειρουργός Οδοντίατρος-Ομοιοπαθητικός
    Msc.  Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων-Πανεπιστήμιο Αιγαίου
    Διδάκτωρ, Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής Υλικών, Σχολή Χημικών Μηχανικών ΕΜΠ

Επεξηγήσεις δυσνόητων όρων του Repertory του J.T.Kent (S Y N T H E S I S) οδοντιατρικού ενδιαφέροντος

Για την  άσκηση της  Κλασσικής Ομοιοπαθητικής θεραπευτικής στην Οδοντιατρική είναι απαραίτητα διάφορα βοηθήματα-εργαλεία. Η Ομοιοπαθητική όπως και η Οδοντιατρική είναι επιστήμη και τέχνη και όπως λέει και ο λαός μας « … τα εργαλεία κάνουν τον μάστορα….» αρκεί βέβαια να ξέρει να τα χρησιμοποιεί. Έτσι και της  Κλασσικής Ομοιοπαθητικής τα βασικά εργαλεία είναι η Materia Medica και το Repertory.

Η Materia Medica είναι η  κλασσική ομοιοπαθητική φαρμακολογία.
Το  Repertory ή Συμπτωματολόγιο είναι ένα ογκώδες βιβλίο που περιλαμβάνει ένα λεπτομερή κατάλογο  από συμπτώματα κατά κεφάλαια που ονομάζονται ρουμπρίκες ή λήμματα που δίπλα από το καθένα υπάρχουν τα διάφορα φάρμακα που έχουν παρουσιάσει αυτό το σύμπτωμα, είτε στις αποδείξεις των φαρμάκων, είτε σε θεραπευμένες κλινικές περιπτώσεις.. Κεφάλαια του Repertory που ενδιαφέρουν άμεσα την οδοντιατρική, είναι αυτά που αναφέρονται στο Πρόσωπο, τη Στοματική Κοιλότητα και τα Δόντια.

S Y N T H E S I S
Repertorium      Homoeopathicum    Syntheticum.

FACE: ΠΡΟΣΩΠΟ

ADHESION  of skin to forehead: Πρόσφυση του δέρματος στο μέτωπο. Σχολιασμός: Το δέρμα στο πρόσωπο έχει ελαστικότητα και φυσιολογικά ανασηκώνεται . Εδώ υπονοεί  ότι δεν υπάρχει  η ελαστικότητα αυτή .
BIRTHMARKS: Μελαχρωματικός   τύλος ή σπίλος. Σαφώς περιγεγραμμένο μελαχρωματικό ογκίδιο ή κηλίδα επίπεδη ή ελαφρά επηρμένη παθολογικής νεοπλαστικής εξεργασίας, που αφορά  κυρίως το δέρμα . Στο πρόσωπο, εντοπίζεται  συνήθως στα χείλη, την  παρειά, ή σε άλλες περιοχές του προσώπου καθώς και στο βλεννογόνο του στόματος.
Lupoid: Λυκοειδές νόσος του δέρματος που μοιάζει με λύκο π.χ. σαρκοείδωση.. Η σαρκοείδωση θεωρείται άτυπη μορφή φυματίωσης, προσβάλλει τους πνεύμονες, το δέρμα , τους λεμφαδένες, την σπλήνα, τα οστά.
Lupus: Λύκος κοινός ή φυματώδης. Εντοπίζεται κύρια στο δέρμα του προσώπου. Είναι ογκίδιο που εξελκώνεται και μετά την επούλωση αφήνει ουλή και έχει τάση για επέκταση.
Noli me tangere : Φαγαιδενικό έλκος.
GARBUNCLES on the chin :Ψευδάνθρακας- συρροή πολλών δοθιηνών.
CARIES of bone :Οστεολυσία
CHLOASMA :Χλόασμα- δερματοπάθεια των γυναικών- κηλίδες ανώμαλες και περιγεγραμμένες καφεγαλακτόχροες ή κιτρινόφαιες , συμμετρικά εδραζόμενες στο μέτωπο, στους κροτάφους στο άνω τμήμα των παρειών και αλλού εμφανιζόμενες επί εγκύων γυναικών και εξαφανιζόμενες μετά την επανεμφάνιση της εμμήνου ροής. Μερικές φορές όμως διαρκούν και πέρα της καταστάσεως  αυτής.(πανάδες )
CHLOROTIC: Χλωρωτική – Αυτή που πάσχει από χλώρωση.
Η χλώρωση είναι ιδιαίτερη μορφή αναιμίας, αποκλειστική στις γυναίκες, της οποίας το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι η ελάττωση της χρωστικής ουσίας του αίματος, της αιμοσφαιρίνης (αιμοσφαιρινική ανεπάρκεια), ενώ ο αριθμός των ερυθρών αιμοσφαιρίων ελάχιστα είναι ελαττωμένος. ‘Εμφανίζεται στην ίβη. Τα συμπτώματά της είναι γενική κόπωση, ατονία, κεφαλαλγία, καρδιακοί παλμοί, λιποθυμικές καταστάσεις, αίσθημα ιλίγγου, βόμβοι  στα αυτιά, διαταραχές της εμμήνου ροής, ελαφρά οιδήματα στα κάτω άκρα, αναιμικά φυσήματα στην εξέταση της καρδιάς και των αγγείων. Η μορφή αυτή έχει σχέση με ανεπάρκεια της αιμοπαραγωγής  που γεννιέται από τη διαταραχή της έσω εκκρίσεως των ωοθηκών.
ERUPTIONS Serpiginius; Εξανθήματα ερπυστικά ή ερπητικά – εξανθήματα που επεκτείνονται  κατά το ένα άκρο και εξαφανίζονται κατά το άλλο.
Rhus poisoning: Δηλητηρίαση από rhus: To  Rhus  είναι γένος φυτών της οικογένειας των ανακαρδιοειδών . Περιλαμβάνει δένδρα και θάμνους πάντα σχεδόν τοξικά , φαρμακευτικά, δεψικά ή βαφικά..
POINTED, peaked :Οξυπρόσωπος .

MOUTH : ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑ.

BLISTERS : Φυσαλίδες.
BLOTCHES : Κηλίδες, Μικρές φλύκταινες.
BOILS at gums : Μικρά αποστήματα στα ούλα – Παρουλίδες, πομφόλυγες
CARIES :Καταστροφές – Σχολιασμός : Εδώ ή λέξη έχει την έννοια της
καταστροφής, όχι της τερηδόνας ή της οστεολυσίας.
CONGESTION of Gums :Αιμορραγική συμφόρηση των ούλων .
FURRY : Επίχρισμα .
NOMA : Γαγγραινώδης Στοματίτιδα
RANULA:Βατράχιον – Μικρός κυστικός όγκος κάτω από τη γλώσσα παραγόμενος από απόφραξη  σιελοφόρου πόρου.
TASTE, Empyreumatic .Γεύση  σαν και αυτήν που παράγεται από οργανική ουσία από υψηλή θέρμανση.
WARTS : Ανθοκαμβροειδές θήλωμα.

TEETH  : ΔΟΝΤΙΑ.

CARIES,gums, at edge of :Τερηδόνες  δοντιών που εντοπίζονται ισουψώς με τα ελεύθερα άκρα των ούλων – αυχενικές τερηδόνες.
CARIES,at roots : Τερηδόνες που εντοπίζονται κάτω από τον αυχένα του δοντιού στη ρίζα.
CUPPED Teeth in children :Δόντια σαν βεντούζα κυπελλοειδή – δόντια που συναντάμε σε παιδιά με συγγενή διαμαρτία – σε παιδιά με συγγενή σύφιλη – δόντια μικρά ,καφέ και ακανόνιστα. .
EDGE, feel as if on : Αισθάνεται τα δόντια του κοφτερά, σαν τη κοφτερή πλευρά ενός μαχαιριού. Υπάρχει και η έκφραση ‘’it sets my teeth on edge’’   που σημαίνει ότι κάποιος είναι πολύ δυσαρεστημένος και δείχνει τα δόντια του.  Εδώ δεν εννοεί αυτό.
ELONGATION, sensation of : Έχει την αίσθηση ότι έχει μακριά δόντια.
FUSSY,as if: Δόντια θορυβώδη – κροταλισμός δοντιών κατά την διάρκεια των μασητικών κινήσεων. Σχολιασμός: Θόρυβος ίδιος με αυτόν που κάνουν τα δόντια από πορσελάνη σε ολικές οδοντοστοιχίες. 
INCRUSTATIONS : Περισκληρύνσεις. Ο σχηματισμός εφελκίδων, εσχάρων ή επίπαγου, εσχαροποιήσεις  περιπτύξεις. Σκληρές , οδοντικές πλάκες στην επιφάνεια του δοντιού, δύσκολες στην απομάκρυνσή τους.(Πιθανόν να εννοεί πλάκες τρυγίας)
JERKS Teeth : Δόντια ευκίνητα, όπως στα προχωρημένα στάδια παροδοντοπάθειας.
INFLAMED dentin :  Νοσηρή οδοντίνη (Dentin become morbidly ) Φλεγμένους οδοντίνη. Σχολιασμός : Η  οδοντίνη σε αντίθεση  προς την αδαμαντίνη θεωρείται ζωτικός ιστός, που η ζωτικότητά της   είναι ανάλογος των οδοντινικών  ινών. Αντίθετα προς το οστό ,το οποίο πλάθεται και φθείρεται ,η οδοντίνη, εφόσον ο πολφός είναι ζωντανός , πλάθεται συνεχώς. Η οδοντίνη όπως διαπιστώνεται, κλινικά, εφόσον το δόντι έχει ζωντανό πολφό, προκαλεί αίσθημα πόνου. Εφόσον λοιπόν  είναι ζωντανός ιστός υπόκειται και σε άλλες νοσηρές διεργασίες εκτός της τερηδόνας. Τέτοιες είναι η εσωτερική και η εξωτερική τοπική οδοντινολυσία.
Εσωτερική οδοντινολυσία :Είναι η τοπική διάλυση και απορρόφηση της οδοντίνης σε κάποιο σημείο του εσωτερικού της πολφικής κοιλότητας. Αν και δεν είναι  ασύνηθες μικροσκοπικό εύρημα σε χρόνιες πολφίτιδες, μερικές φορές συναντάται σε ιδιοπαθείς δυστροφικές εξαλλαγές  του πολφού. 
Συνηθέστερα αποδίδεται σε τοπικές αιμορραγικές εστίες του πολφού, οφειλόμενες σε τραυματικά αίτια , όπως σε πλήξη ζωντανού δοντιού από τυχαίο συμβάν ή στην αλόγιστη παρασκευή κοιλότητας, στην συνεχή χωρίς διακοπή και χωρίς ψύξη αποκοπή οδοντικής ουσίας και ταλαιπωρία του δοντιού ή εμφανίζεται μετά από πολφεκτομή ή μετά από χρήση ισχυρών φαρμάκων (χημικό τραύμα), τα οποία ακολουθεί τοπική αιμορραγία, αλλά και σε άγνωστα αίτια.
Το τοπικό αιμάτωμα εν συνεχεία οργανώνεται , μεταπλάσσεται σε κοκκιώδη ιστό μετά άφθονων  τριχοειδών , ο οποίος υπερπλάσσεται, πιέζει την σύστοιχη προς αυτόν θέση του τοιχώματος της οδοντίνης , συντελώντας έτσι στην διάλυση και  απορρόφησή του . Η εσωτερική αυτή οδοντινολυσία απεικονίζεται σαν σκιερά περιοχή του εσωτερικού τοιχώματος της οδοντίνης άλλοτε άλλης εκτάσεως και σχήματος, συνήθως ημισεληνοειδούς . Συνηθέστερο εμφανίζεται στους πλάγιους της άνω και τους γ΄  γομφίους της  κάτω γνάθου.
Παρόλα αυτά όμως η ζωτικότητα του πολφού εξακολουθεί να υφίσταται, εκτός αν επέλθει πλήρης διάτρησης του τοιχώματος και επικοινωνία μετά του περιρριζίου, οπότε  θα επακολουθήσει η λοίμωξη του, η οποία θα είναι και  πιο  εύκολη, αν η διάτρηση συμβεί σε θέση που επικοινωνεί με τη στοματική κοιλότητα όπως λ.χ. σε απογυμνωθείσα  θέση κατά τον διχασμό ή τριχασμό της ρίζας κάποιου δοντιού.
Όταν πάλι η εσωτερική οδοντολυσία εντοπισθεί στο τοίχωμα της μύλης του δοντιού, κατά τον σχηματισμό της εμφανίζεται υπό την αδαμαντίνη ροδόχρους χροιά , εξελισσόμενη δε περιφερικώς, υποσκάπτει την αδαμαντίνη.
Αν η οδοντινολυσία εντοπίζεται στον αυχένα και είναι μεγάλη είναι δυνατόν να υποσκαφθεί η αδαμαντίνη τόσο που να φαίνονται τα αγγεία του πολφού,  οπότε υπάρχει  ο κίνδυνος να σπάσει η μύλη. 
Εξωτερική οδοντινολυσία :Είναι τοπική διάλυση και απορρόφηση κάποιας θέσεως της εξωτερικής επιφάνειας του τοιχώματος της ρίζας του δοντιού κάτω το περιρρίζιο, που οφείλεται σε άγνωστα αίτια ή στην τοπική χρόνια φλεγμονή – βλάβη των ιστών που στηρίζουν το δόντι, ή του περιρριζίου χωρίς να υπάρχει βλάβη του πολφού, που ακολουθεί τοπική αιμορραγία και οργάνωση του αιματώματος όπου το καλά ενασβεστιωμένο τοίχωμα της ρίζας υφίσταται τοπική διάλυση και απορρόφηση με τελικό αποτέλεσμα τη διάτρηση του τοιχώματος.
Η ύπαρξή της αποκαλύπτεται με ακτινογραφία. Όταν εξελιχθεί προχωρεί προς το εσωτερικό του δοντιού με σίγουρη τη διάτρηση του τοιχώματος της ρίζας, την αποκάλυψη και λοίμωξη του πολφού. Επίσης ακτινογραφικά δεν είναι πάντοτε δυνατή η διάγνωσή της αν η απορρόφηση είναι εσωτερική ή εξωτερική.
PAIN, Picking Teeth: Πόνος σε καθορισμένα δόντια, από τα μικροεργαλεία καθαρισμού. (Picks: Μικροεργαλεία οδοντιάτρου, όπως δρέπανα, κοχλιάρια τερηδόνας, ανιχνευτήρες κλπ. ).
PAIN, Sycking Teeth: Πόνος απομυζώντας τα δόντια.
SERRATED: Οδοντωτά – πριονωτά:  Δόντια Huchinson: Οφείλονται σε πλημμελή ανάπτυξη των μονίμων δοντιών. Πρόκειται συνήθως περί των άνω κεντρικών τομέων, που είναι μάλλον μικροί, προσλαμβάνουν όψη βαρελοειδή, έχουν κορυφή περιεσφυγμένη, το ελεύθερο χείλος ημισελινοειδές ή πριονωτό και τους άξονες συγκλίνοντες ή αποκλίνοντες. 
STICKY: Κολλημένα: Δίδυμοι οδόντες – Σχολιασμός: συγγενής διαμαρτία.
ULCERATION, of roots: Διάβρωση της ρίζας στο ύψος του αυχένα  

Αναφορές

1.ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ Σ. Επίτομη Παθολογία Του Στόματος ,Ιατρικές εκδόσεις Λίτσας,  Αθήνα 1976.
2.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Α.    Ειδική Παθολογία και Θεραπευτική των νόσων και παθήσεων του πολφού και των περιακρορριζιων ιστών (Ενδοντολογια),   Αφοί Σάκκουλα., Θεσσαλονίκη 1968.
3.BONNISEL’S.  Σύγχρονο Αγγλοελληνικό Λεξικό  Οδοντιατρικών Όρων. Editions Medicales et Techniques  BONNICEL’S  Athens.
4.ΒΥΘΟΥΛΚΑΣ Γ Η Επιστήμη Της Ομοιοπαθητικής .Εκδόσεις Κέντρου Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Αθήνα 1990.
5.DIVRY’S NEW DICTIONARY. Publishers D.C. DIVRY, INC.New York 1967.
6.DOCKX R. KOLELENBERG. G.  Kent’s Comparative Repertory  Of The Homoeopathic Materia Medica Homeoden 1300, K. Service, Kasteelaan 76, 9000 Gent. Belgium.
7.FOWLER H.W., FOWLER F.G.    The Concise Oxford Dictionary Of Gurrent. English   Fifth Edition. OXFORD 1963.
8.GAYFORD J.J., HASKELL R.Κλινική Στοματολογία και Θεραπευτική.   Αθήνα 1982.
9.ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ Γ. Αγγλοελληνικό Λεξικό Των Ιατρικών Όρων. Εκδόσεις Δευτέρα. Κωνσταντάρας Αλ. Αθήνα 1973.
10.ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗ.      Λεξικό για Repertory  του J.T. KENT.
11.ΠΙΣΙΩΤΗΣ Λ. Στοιχεία Οδοντικής Χειρουργικής Αφοί Σάκκουλα.   Θεσσαλονίκη 1970.
12.SCHROYENS F. SYNTHESIS, Repertorium Homoeopathium  Syntheticum. Edition 5 – Homoeopathic   Books Pyblishers,    London 1993.
13.ΤΣΑΜΑΣΛΙΔΗΣ Α. Ιστορία Νομολογία Πρακτική Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.   Βέροια 1991.

Διεύθυνση

Κελεού 32 & Καραϊσκάκη
Ελευσίνα, 19200

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας

Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή 8-12π.μ.
Απόγευμα: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 5-8 μ.μ.

e-genius.gr ...intelligent web software