Περίπτωση 9

Όταν οι θεραπευτικοί νόμοι επιβεβαιώνονται

Για να γίνουν ποιο κατανοητά τα παρακάτω ο αναγνώστης θα πρέπει να ανατρέξει στο ιστορικό της 26.03.1993 που αφορά περίπτωση Ιστιοκύτωσης κοιλότητας (SINUS) με μαζική λεμφαδενοπάθεια. Ασθένεια ΡΟΖΑΙ ΝΤΟΡΦΑΝ

Κατά την διάρκεια της ομοιοπαθητικής θεραπείας ο ασθενής και μετά το Bromium καμία θεραπευτική επιδείνωση παρουσίασε , κάτι που θεωρείται ότι μετά από τις τόσες καταπιεστικές θεραπείες που είχε κάνει στο παρελθόν και που τον είχαν οδηγήσει στην ιστιοκύτωση , θα έπρεπε να είχε συμβεί . Μόνο την καλυτέρευση των συμπτωμάτων του είχαμε . Δύο φορές παρουσίασε επιπόλαια κρυολογήματα τα οποία θεραπεύτηκαν από μόνα τους χωρίς ομοιοπαθητική φαρμακευτική παρέμβαση
Πέρασαν δεκαπέντε χρόνια και στο διάστημα αυτό ο ασθενής για σοβαρότερα κρυολογήματα το μόνο φάρμακο που ελάμβανε και τον βοηθούσε άμεσα ήταν το Bromium. Επίσης στο διάστημα αυτό έχει παρουσιάσει και τρεις φορές προβλήματα με το νύχι του μεγάλου δακτύλου του δεξιού του ποδιού το οποίο και είχε αφαιρέσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα .Και σε αυτές τις περιπτώσεις το φάρμακο που ελάμβανε ήταν το Bromium.
Τον Ιούλιο του 2008 και μετά από ατύχημα ο Ν. Σ. υφίσταται κάταγμα δεξιάς κνήμης και διάστρεμμα ποδοκνημικής άρθρωσης και στο πόδι τοποθετείται νάρθηκας με την προοπτική επέμβασης.
Τότε ο ασθενής λαμβάνει Αrnica , Symphytum , Bovista και αποφεύγεται η επέμβαση .
Αμέσως μετά την αποκατάσταση εμφανίζει ενόχληση από το μεγάλο δάκτυλο του δεξιού ποδιού του που τον εμποδίζει να περπατήσει και παραπέμπετε σε χειρουργό .
Ο χειρουργός διαπιστώνει μόρφωμα δακτύλου, και αποφασίζετε η αφαίρεση του και η ιστολογική του εξέταση .

Εικ. 1, 2

Ιστολογική εξέταση
Αθήνα 23.10.2008
Παραλάβαμε λιπώδους συστάσεως ιστοτεμάχιο μδ 5 εκ.
Ιστολογικά παρατηρείται εικόνα αγγειολιπώματος με απουσία λιποβλαστών. Η αλλοίωση έχει εξαιρεθεί πλήρως
Στοιχεία κακοήθειας δεν παρατηρήθηκαν
Υπογραφή
Δ. Β.
Επ. Καθηγητής

Σε ερώτηση μου ο Ν. Σ. αναφέρει ότι από τότε που αρχίσαμε την θεραπεία της ιστιοκύτωσης με την ομοιοπαθητική είχε ξεκινήσει να έχει προβλήματα σε εκείνο το σημείο του ποδιού του αλλά δεν έδινε και μεγάλη σημασία μέχρι που μετά την αποκατάσταση του κατάγματος άρχισε να αδυνατεί να περπατήσει. Έτσι έγινε και η επέμβαση που μαζί με την ιστολογική εξέταση έλυσαν μια απορία μου και απάντησαν σε έναν δεκαπεντάχρονο προβληματισμό . Ο προβληματισμός αναφερόταν στο ότι γιατί να μην κάνει θεραπευτική επιδείνωση και γιατί να παραμένει στο ίδιο επίπεδο υγείας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μιας και τα συμπτώματα του κύριου προβλήματος είχαν παρέλθει προ πολλού ;
Από το ιστορικό βλέπουμε ότι το παιδί κρυολογούσε παλαιότερα και με το παραμικρό ελάμβανε αντιπυρετικά και αντιβιοτικά φάρμακα, μέχρι που εμφάνισε την ιστιοκύτωση.
Η πάθηση αυτή την εποχή που είδα το περιστατικό είχε , σύμφωνα με τα δεδομένα του Yale , ελάχιστο έως μηδενικό ποσοστό επιβίωσης . Θα μπορούσαμε επομένως να την χαρακτηρίσουμε και ως οριακή πάθηση για αυτόν τον συγκεκριμένο οργανισμό. Προσωπικά πιστεύω ότι η πάθηση του δεν ήταν , παρά προϊόν πολλαπλών καταπιέσεων που οδήγησαν τον αμυντικό μηχανισμό του οργανισμού του στο όριο. Δεν θα μπορούσε λοιπόν σύμφωνα με τους θεραπευτικούς νόμους παρά να αντικατασταθεί , μετά από ομοιοπαθητική θεραπεία, από μια νέα παθολογία εντελώς αβλαβή για τον οργανισμό στην περιφέρεια και αυτό τώρα από ότι φαίνεται έγινε .
Η πάθηση αυτή είναι στα όρια του αμυντικού μηχανισμού του οργανισμού. Το δάκτυλο του ποδιού είναι στα όρια του σώματος .
Στην ομοιοπαθητική θεραπευτική υπάρχουν νόμοι που διέπουν και κατευθύνουν την θεραπευτική διαδικασία . Ένας τέτοιος είναι και ο νόμος της κατεύθυνσης των συμπτωμάτων , η αλλιώς νόμος του Herring. Ο νόμος αυτός λέει ότι ΄΄τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της σωστής θεραπευτικής διαδικασίας ακολουθούν πορεία από πάνω προς τα κάτω , από τα ποιο σπουδαία όργανα προς τα ποιο υποδεέστερα , από μέσα προς τα έξω.΄΄ Ο νόμος αυτός είναι ένα ακόμα κρητήριο ελέγχου του χάους της ασθένειας .

Εδώ τι βλέπουμε ;


Τι λέει ο Ν. Σ. ;
΄΄ … από τότε που αρχίσαμε την θεραπεία της ιστιοκύτωσης με το Bromium είχε αρχίσει να με ενοχλεί εκείνο το σημείο ….΄΄ ( βλέπουμε υποσυστήματα του οργανισμού να λειτουργούν σαν συγκοινωνούντα δοχεία )
Μπορεί οι δύο βλάβες να μην είναι ιστολογικά ίδιες , αλλά μορφολογικά , υπό αλλαγή κλίμακας μάλλον είναι .
Έτσι λοιπόν δεν έχουμε παρά να συμπεράνουμε ότι στη περίπτωση αυτή ο νόμος του Herring επιβεβαιώνεται κατά τον καλλίτερο τρόπο.
Τώρα πλέον ενενήντα εννέα στα εκατό είμαστε βέβαιοι ότι η κρίση για τον Ν. Σ. έχει ξεπεραστεί οριστικά . Δεν έχουμε παρά να του ευχηθούμε από καρδιάς περαστικά.

Οι φωτογραφίες είναι από το προσωπικό μου αρχείο