"Εκεί που σταματά η γραμμική επιστήμη, αρχίζει η μη γραμμική, η πολύπλοκότητα και το χάος"
elenit

Η φροντίδα των δοντιών στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι έγκυες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε παθήσεις των δοντιών και των ούλων κι αυτό οφείλεται στις ορμονικές ανακατατάξεις  που συμβαίνουν (αύξηση οιστρογόνων και προγεστερόνης) κατά την περίοδο αυτή.
Οι έγκυες  ακόμα και αν δεν έχουν πρόβλημα από το  στόμα τους  θα  πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο τους προληπτικά  προκειμένου να προβούν  σε πρώτη φάση σε έλεγχο και καθαρισμό των δοντιών τους .

Η εγκυμοσύνη αποτελεί το χειρότερο δυνατό χρονικό διάστημα  για να παραμελήσει μια έγκυος την υγεία των δοντιών και των ούλων της .  Με την επίσκεψη της στον οδοντίατρο θα μπορέσει  αυτός να καταγράψει με προσοχή τη στοματική της  υγεία και θα εφαρμόσει τα κατάλληλα προληπτικά και θεραπευτικά μέτρα. Αν μάλιστα ο οδοντίατρος είναι και εκπαιδευμένος στην κλασσική  ομοιοπαθητική  θα μπορέσει  να αντιμετωπίσει πέραν των άλλων ,τους τυχόν συχνούς έμετους  ,κάτι που είναι επιβλαβές για τα δόντια  , μια τυχόν δυσανεξία στο πλύσιμο των δοντιών που εμφανίζεται αυτή τη περίοδο κλπ. όπως και παθολογικές καταστάσεις  αν παρουσιασθούν στο στόμα ( πονόδοντο, αποστήματα, διάφορες φλεγμονές κλπ) στην τόσο ευαίσθητη αυτή περίοδο  με φάρμακα ήπια , χωρίς παρενέργειες  ,εντελώς αβλαβή για αυτήν και το έμβρυο.

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγείας  από τη μια και η  χρήση όπου  είναι  απαραίτητο φαρμάκων με χωρίς παρενέργειες   από την άλλη ,όπως είναι τα κλασσικά ομοιοπαθητικά, είναι βέβαιο ότι θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση μίας καλής εγκυμοσύνης και στη γέννηση ενός υγιούς παιδιού.
Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, μία μόλυνση στο στόμα μιας εγκύου  και η αντιμετώπιση της με συμβατικά φάρμακα που διαθέτουν παρενέργειες  , ιδίως αν είναι στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης,   για αυτήν και το έμβρυο  μπορούν  υπό ορισμένες συνθήκες να προκαλέσουν  καταστάσεις   οι οποίες  έχουν ως αποτέλεσμα μέχρι και τον πρόωρο τοκετό, θέτοντας έτσι την υγεία τη δική της   όπως και του εμβρύου σε κίνδυνο.

Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης  μπορεί να εμφανισθεί  ουλίτιδα  η οποία στα πρώτα στάδια δεν προκαλεί ενοχλήματα. Έτσι η ασθενής δεν την αντιλαμβάνεται εύκολα. Το μοναδικό ίσως σύμπτωμα  σε αυτή την περίπτωση είναι η αιμορραγία κατά το   βούρτσισμα των δοντιών, κάτι  που περνά απαρατήρητο ή και πολλές φορές αγνοείται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει τελικά  σε μετέπειτα προβλήματα για τα ούλα και τα δόντια. Για αυτό σε αυτή την περίπτωση αν δείτε αυτό το σύμπτωμα επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρο σας.
Αν πάλι εμφανισθεί πονόδοντος εξαιτίας ενός κατεστραμμένου δοντιού θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτείτε τον οδοντίατρο  σας  φροντίζοντας  να τον ενημερώσετε για την ύπαρξη της εγκυμοσύνης σας αν δεν είναι ορατή.  Αποφύγετε τα παυσίπονα όσο γίνεται γιατί μπορεί να εμφανιστούν άλλες σοβαρότερες καταστάσεις  μετά από τη χρήση τους για τη διακοπή του πόνου  σας όπως  είναι το απόστημα ,ο φλέγμονας  κλπ. Επισκεφθείτε αμέσως τον οδοντίατρο σας και εκείνος γνωρίζει πολύ καλά τι θα κάνει.

Μπορεί να τοποθετήσει κάποια αναλγητική ουσία στο δόντι ώστε να σταματήσει ο πόνος  ,μπορεί να σας συστήσει το σφράγισμα του δοντιού ή αν η καταστροφή είναι μεγάλη, μπορεί να συστήσει και την εξαγωγή του. Αν ο οδοντίατρος είναι και  ομοιοπαθητικός θα μπορεί να αντιμετωπίσει  την περίπτωση με μόνο  κλασσικά ομοιοπαθητικά φάρμακα ,αν η περίπτωση απαιτεί μόνο φαρμακευτική αγωγή  ή και με  συνδυασμό κλασσικών ομοιοπαθητικών φαρμάκων  και οδοντιατρικών τεχνικών( διάνοιξη του  δοντιού, παροχέτευση του αποστήματος ,διόρθωση της τραυματικής σύγκλησης κλπ.) Μόνιμες θεραπείες καλό είναι να  αναβάλλονται   για το δεύτερο τρίμηνο ή και μετά τον απογαλακτισμό. Αν όμως κρίνεται  ότι η παρουσία της φλεγμονής μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση σοβαρότερων προβλημάτων στην γενική σας υγεία τότε θα πρέπει να προβείτε  σε άμεση θεραπευτική αντιμετώπιση.  Δεν θα πρέπει επίσης να  ληφθούν ακτινογραφίες του δοντιού σας για να μην ακτινοβοληθείτε άσκοπα όπως και να μην σας χορηγηθεί μεγάλη δόση αναισθητικού. Αν κατορθώσετε να πραγματοποιήσετε τις εργασίες αυτές στο στόμα σας  χωρίς αναισθητικό τότε είστε ακόμη πιο ασφαλής. Εξ άλλου ο πόνος είναι ένα υποκειμενικό σύμπτωμα .Δεν είναι αντικειμενικό εύρημα . Λίγη υπομονή  χρειάζεται.  Καλό επίσης είναι να συνεννοηθείτε  με τον Γυναικολόγο που σας παρακολουθεί όπως και με τον θεράποντα  ομοιοπαθητικό γιατρό σας ,αν είστε ασθενής που έχετε επιλέξει την κλασσική ομοιοπαθητική ως θεραπευτικό σύστημα για άλλα χρόνια προβλήματα της υγείας σας  ώστε να έχουν επαρκεί πληροφόρηση της κατάστασής σας.

Η λεύκανση  επίσης είναι προτιμότερο να αναβάλετε  και αυτή για μετά τον τοκετό ή ακόμη καλύτερα για  μετά τον απογαλακτισμό. Οι λευκαντικοί παράγοντες που περιέχονται στα  προϊόντα λεύκανσης  μπορεί και να σας βλάψουν.

Διεύθυνση

Κελεού 32 & Καραϊσκάκη
Ελευσίνα, 19200

Τηλέφωνο

e-mail

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ωράριο Λειτουργίας

Πρωί: Δευτέρα έως Παρασκευή 8-12π.μ.
Απόγευμα: Τρίτη-Τετάρτη-Παρασκευή 5-8 μ.μ.

e-genius.gr ...intelligent web software