Οι ιδιαιτερότητες των παιδιών

Η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στο οδοντιατρείο είναι πολύ σημαντική, γιατί είναι αυτή που θα  καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη μελλοντική στάση του  στην οδοντοθεραπεία.

Η οποιαδήποτε  αρχική άσχημη πρώτη  εντύπωση είναι ικανή  και αναγκαία συνθήκη να το απωθήσει εντελώς και αυτό  μπορεί να διαρκέσει ως την ενηλικίωση  του ή και περισσότερο. Στόχος μας λοιπόν είναι  ο εγκλιματισμός του παιδιού  στο περιβάλλον του οδοντιατρείου που στα μάτια του φαντάζει αφιλόξενο και "εχθρικό". Θα πρέπει να αντιμετωπισθεί   με  ειλικρίνεια  και θα πρέπει να  προσπαθήσουμε  να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του. Εμείς θα πρέπει να προσαρμοστούμε στο στυλ του και όχι αυτό στο δικό μας .Θα πρέπει να γίνουμε φίλοι. Έτσι θα αποσπάσουμε πολύτιμες πληροφορίες που θα φανούν πολύ χρήσιμες για το μέλλον της υγείας των δοντιών του και όχι μόνο. 

Η  ενθάρρυνση, η καλή  διάθεση, η ένδειξη ότι πραγματικά ενδιαφερόμαστε  για το πρόβλημα του και η ειλικρίνεια βοηθούν σημαντικά.  Κάτι που επίσης βοηθάει , είναι  η χρήση ειδικού  λεξιλογίου για να περιγράψουμε τους οδοντιατρικούς όρους.  Για παράδειγμα, αντί να πούμε "θα σου κάνω ένεση" μπορούμε να του πούμε ότι θα ΄΄  καταβρέξουμε το δόντι ,θα παγώσει και δεν θα ξανά πονέσει ΄΄

Επίσης οι γονείς καλό θα είναι  προτού επισκεφθούν  το οδοντιατρείο  να προετοιμάζουν το παιδί ψυχολογικά  όπως και να μη χρησιμοποιούν τον οδοντίατρο ως μέσο εκφοβισμού όταν αυτά δεν ανταποκρίνονται στις "εντολές" τους. Η τακτική αυτή δημιουργεί προβλήματα  αργότερα όταν ο οδοντίατρος θα είναι απαραίτητος.  Αν τώρα το παιδί είναι  ιδιαίτερα ανήσυχο, δεν πείθετε  , αντιδρά βίαια και οι όποιες φιλότιμες προσπάθειες είναι μάταιες    τότε  μπορούμε να το βοηθήσουμε με την κλασσική ομοιοπαθητική .  Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν ομοιοπαθητικά φάρμακα που μπορούν να κατευνάσουν το νευρικό του σύστημα και να του διώξουν το φόβο για το ΄΄ άγνωστο ΄΄  του οδοντιατρείου. Να το κάνουν ποιο συνεργάσιμο.  Η κλασσική ομοιοπαθητική προσφέρει πάρα πολλά στην οδοντιατρική  εξισορροπώντας  τον οργανισμό του ασθενούς  διευκολύνοντας  έτσι και  τον οδοντίατρο στο δύσκολο καθημερινό του έργο.